Om konkurransen

Foto : Michaela Klouda

Landskonkurransen kårer landets beste bilder i en rekke kategorier. Deltakeren med flest poeng blir Årets fotograf NFF.

Landskonkurransen arrangeres årlig og er åpen for alle yrkesaktive fotografer og studenter/lærlinger i fotofaget.

Fotografen med høyest sammenlagt poengsum for sine 4 høyest premierte arbeider kåres til Årets fotograf NFF. Studenten/lærlingen med høyest poengsum kåres til Årets student/lærling.

Bildet med høyest poengsum i hver kategori, blir kategorivinner.

I tillegg deles det ut medaljer som refererer til bildets kvalitetsnivå; gull-, sølv-, og bronse-kvalitet.

Hver medalje gir konkurransepoeng som samles opp i løpet av flere år. Når en fotograf har oppnådd 100 konkurransepoeng, blir man tildelt gullmedalje med krans, som er Norges Fotografforbunds høyeste konkurranseutmerkelse.

Konkurransen arrangeres av Norges Fotografforbund. Landskonkurransen har vanligvis åpent for innsending i desember/januar, og premieutdelingen finner sted på Norges Fotografforbunds Landsmøte eller arrangementet FOKUS.

De premierte bildene i Landskonkurransen danner grunnlag for utvelgelse til landslaget i fotografi, som deltar i World Photographic Cup – verdensmesterskapet i fotografi.

Historien

Landskonkurransen slik vi kjenner den i dag fant sin form på midten av 80-tallet, men selve konkurransen har røtter helt tilbake til 1927. Da ble Norske Fotografers Landsforening (som senere ble til Norges Fotografforbund) sin første årlige Priskonkurrance arrangert, med en kategori og seks deltakere.

Siden har konkurransen gått gjennom flere endringer, både i navn og form, og vokst betraktelig. I dag er Landskonkurransen en av landets største i sitt slag, og trakk i 2020 188 deltakere med totalt 1442 arbeider.